Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki
 

Kako rešiti najhujšo nočno moro, ki vas lahko doleti, če sodelujete z obrtnikom?

"Ni problema, delo bo končano v roku dveh mesecev. Potrebujem predplačilo za nabavo materiala."

Nato pa se začne živčna vojna: vsak dan kličete obrtnika, ki vam zagotavlja, da bo delo opravljeno. Spet drugič ima nujne opravke, zbolel je, zbolel je nekdo od njegovih družinskih članov ... Predplačilo ne more pokriti vseh stroškov nabave materiala. Pravi, da ima polne roke dela.

Ko končno pride in začne opravljati delo, je to nekaj popolnoma drugega od tistega, kar ste se dogovorili v začetku sodelovanja. Nekajkrat ga opozorite, a vsako opozorilo naleti na gluha ušesa. Na koncu ga ni več na spregled in tudi na telefon se ne oglaša več. Dela niso zaključena ali pa je rezultat katastrofalen.

Številni obrtniki se zaradi takšnih kolegov držijo za glavo, saj s svojim neprofesionalnim obnašanjem mečejo slabo luč na celotni ceh. Ker nikoli ne veste, kdo se skriva za lepimi besedami in obljubami, je najbolje, da ravnate preventivno. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov.

Poiščite priporočila

Prijatelje, družino in sodelavce vprašajte, ali vam lahko katerega obrtnika priporočijo. Najbolje je, da izberete nekoga, za katerega ste iz prve roke slišali pohvalo. Morda si lahko celo ogledate, kako je opravil delo.

Raziščite trg

Izberite nekaj obrtnikov in jim pošljite poizvedbo po zahtevani ceni za opravljeno delo. Predračuni, ki jih boste prejeli, se lahko močno razlikujejo. A kljub temu je dobro poudariti, da najcenejša ponudba še ne pomeni najkakovostnejše.

Izbrane obrtnike povabite na pogovor

Preden sklenete posel, obvezno povabite obrtnika na pogovor. Če bi radi prenavljali stanovanje, mu pokažite, kje in kaj naj bi delal. Temeljito se pogovorite o tem, kaj od njega pričakujete, prav tako, koliko časa ima na voljo za delo.

Bodite realni

Ali želite, da obrtnik opravi celovito prenovo hiše v roku enega meseca? Bodite realni. Če vam kar nekaj obrtnikov pove, da to ni mogoče, razmislite, če niste morda preveč zahtevni in pričakujete nemogoče. Prav tako ne vztrajajte pri nečem (na primer rušenje stene, ki je nosilna), če vam obrtnik pove, da je to neizvedljivo. A kljub temu bodite previdni: obrtniki velikokrat želijo stranko odpraviti z izgovorom, da je nekaj neizvedljivo.

Nadzorujte delo

Vsak dan preverite, kaj so delavci naredili. Tako lahko nemudoma zahtevate, da odpravijo določene nepravilnosti, ki ste jih zaznali.

Kaj storiti, če gre vse narobe?

A kljub vsej preventivi, gre lahko kaj močno narobe. Če imate sklenjeno zavarovanje pravne zaščite, lahko mirno spite – tudi, če se boste z obrtnikom znašli na sodišču.

Če imate sklenjeno zavarovanje pravne zaščite pri Zavarovalnici ARAG, lahko ob prvi težavi pokličete njihove odvetnike in jih prosite za nasvet. Zavarovalcu pripada en posvet mesečno, in sicer pri enemu izmed izbranih odvetnikov zavarovalnice ARAG. Kontaktnih odvetnikov je približno 70, so pa po vsej Sloveniji.

V primeru spora na sodišču število srečanj in narokov ni omejeno, lahko pa si tudi sami izberete odvetnika. Omenjena zavarovalnica bo v skladu z odvetniško tarifo plačala vse nastale stroške.

Katere stroške imajo zavarovanci z zavarovanjem ARAG pokrite?

  • Odvetniške stroške,
  • stroške izvedencev oz. izvedeniških mnenj, ki jih naroči oziroma zahteva sodišče,
  • sodne stroške oziroma sodne takse oziroma sodna povprečnina,
  • stroške prič ter stroške tolmačev,
  • stroške, ki jih na osnovi pravnomočnosti sodbe določi v plačilo sodišče našemu zavarovancu,
  • dodatne materialne stroške (fotokopiranje na sodišču ipd.),
  • zagotovitev pologa varščine do 100.000 evrov
  • potne stroške na sojenje v tujini in
  • stroške izvensodnih poravnav, mediacij.

Kaj če bi na sodišču izgubil?

Če bi zavarovalec na sodišču izgubil, bi imel krite tudi stroške nasprotne strani.

 

Preberite si še več nasvetov

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, vam bodo prišle prav naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.