Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki

VAŠA pot k pravici

Škodni svetovalec ARAG

Ko pride do zavarovalnega primera oz. škodnega dogodka, nas pokličite takoj, ko je to mogoče. Na voljo smo vam vsak delavnik - od ponedeljka do petka - od 8.30 do 15.30 ure.

01 236 41 85

 

01 236 41 84

 

Pomembno za vas kot stranko

Bodite pozorni na pravilen obseg kritja v okviru vaše zavarovalne police.
Preverite, ali ste zavarovalno premijo plačali pravočasno! Pogoj za kritje je tudi poravnana premija.
Bodite pozorni na roke in datume! V primeru časovne stiske sami vložite pravno sredstvo (ugovor, pritožba, itd.).
 

Spletni pravni center

Kot naš zavarovanec imate možnost dostopa do nabora pripravljenih dokumentov. Tu lahko najdete pravne dokumente kot so pisma in pogodbe.

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo rabljen avtomobil

 

Vsi smo že slišali za goljufije pri prodaji rabljenih avtomobilov. O nezadovoljstvu opeharjenih kupcev rabljenih avtomobilov poročajo v prispevkih informativnih oddaj ter časopisnih in spletnih člankih, a nakup rabljenega vozila je vsekakor lahko dobra alternativa nakupu novega avtomobila – seveda, če smo pri nakupu rabljenega vozila pozorni na nekaj podrobnosti. Te smo za vas zbrali v tem zapisu.

Kadar kupujemo rabljen avtomobil, o njem nimamo konkretnih informacij in se moramo zanesti na informacije, ki nam jih poda prodajalec. Previdnost pri tem ni odveč, še posebej, če avtomobil kupujemo od fizične osebe. V teh primerih gre namreč pri očitnih napakah za načelo videno-kupljeno in če se s prejšnjim lastnikom avtomobila ne boste mogli dogovoriti, boste lahko vse morebitne spore reševali le po sodni poti.
Če rabljen avtomobil kupite od pravne osebe, ste zaščiteni z določili Zakona o varstvu potrošnikov. Pravice iz naslova stvarne napake lahko pri prodajalcu v tem primeru uveljavljate do enega leta po nakupu, poleg tega pa mora prodajalec tudi za rabljen avtomobil ponuditi garancijo, ki ne sme biti krajša od enega meseca.

Pregled in preizkušnja avtomobila

Svetujemo, da ogled avtomobila opravite v lepem, sončnem vremenu in da vozila ne kupujte v pogojih slabše vidljivosti (dež, megla, noč) ali v temnem, nezadostno osvetljenem prostoru, saj lahko pri tem spregledate kakšno napako. Ogled opravite s strokovnjakom, ki mu zaupate ali se z avtomobilom zapeljete do najbližje servisne delavnice. Prav tako priporočamo, da pred nakupom opravite preizkusno vožnjo ter preverite delovanje motorja, zavor, sklopke, menjalnika, luči, radia, stikal in gumbov, klimatske naprave itn., pred dokončno odločitvijo o nakupu pa lahko avtomobil zapeljete še na preventivni tehnični pregled, kjer boste izvedeli, kako izrabljeni so posamezni deli avtomobila.

Število prevoženih kilometrov

Goljufije s številom prevoženih kilometrov so žal še vedno precej pogoste. Kredibilnejši so gotovo lastniki, ki lahko predložijo dokumentacijo s servisov avtomobila, kjer ob sprejemu vozila vpišejo tudi stanje števca. Nekatere znamke tudi že poznajo elektronsko knjižico vozila, kar pomeni, da lahko stanje kilometrov preverite pri pooblaščenem uvozniku. Stanje avtomobila lahko preverite tudi na spletu. Seznam spletnih strani najdete na spletnem mestu slovenske policije.

Nakup vozila v tujini

Uvoz avtomobila (novega ali rabljenega) s seboj prinaša še nekaj dodatnih stroškov - davek na motorna vozila, okoljsko dajatev in če je avtomobil nov ali mlajši od 6 mesecev ter ima prevoženih manj kot 6000 kilometrov še 22-odstotni DDV na vrednost vozila in omenjeni dajatvi. Postopek za homologacijo in registracijo vozila lahko začnete šele po plačilu vseh davščin.

Dobro je vedeti: S sklenjenim zavarovanjem pravne zaščite vam bo ARAG stal ob strani tudi v primeru težav pri nakupu novega ali rabljenega avtomobila. Paket PROMET, v sklopu katerega vam naši odvetniki pomagajo zaščititi vaše pravice, vam je na voljo že za 14,99 € na mesec (paket PROMET vključuje tudi osnovno zavarovanje pravne zaščite VARNOST)! Več informacij in preprosto možnost sklenitve zavarovanja najdete na:

ARAG svetuje

10 nasvetov za varnejšo smuko

 

Pred vrati je sezona zimskih športov, v kateri se številni ljubitelji smučanja odpravijo na domača ali tuja smučišča. Za vse ljubitelje belih strmin smo tako pripravili 10 nasvetov, s pomočjo katerih lahko zmanjšate nevarnost poškodb, se na smučišče odpravite zdravi, z njega pa se vrnete nepoškodovani.

1. Pravilna prehrana

Pri smučanju in deskanju so vaše mišice nenehno obremenjene, zato morate temu prilagoditi tudi vašo prehrano. Preden se odpravite na smučišče obilnejši obroki niso priporočljivi. Telo je v tem primeru zaposleno s prebavo in ne more mobilizirati za smučanje potrebne moči.
Najpomembnejši obrok je zajtrk. Ta naj bo lahko prebavljiv, obenem pa tudi bogat z ogljikovimi hidrati, ki bodo poskrbeli za dovolj energije. Dobra izbira in vir energije so na primer kosmiči. Med obroki in športno aktivnostjo naj mineta vsaj dve uri. Kot majhen prigrizek med aktivnostjo lahko posežete po žitnih ploščicah. Kosilo naj ne vsebuje preveč maščob, lahko pa si zato po športnih aktivnostih privoščite obilnejšo večerjo.

2. Pijte dovolj vode

Čeprav ste pri smučanju in deskanju na hladnem, se zaradi športne aktivnosti potite. To izgubo tekočine je potrebno ustrezno nadomestiti. Eden najpomembnejših nasvetov je tako zadosten vnos tekočin. Upoštevati morate tudi, da veliko vode izgubite tudi preko izdihanega zraka. Žeja je vedno dobro opozorilo, a najbolje je, da zadostno količino tekočine zaužijete še preden jo občutite. Najboljša izbira so voda, sokovi mešani z vodo in sadni čaji – torej pijače z velikim deležem vode in majhnim deležem sladkorja. Alkoholu se raje odpovejte in ne tvegajte svoje varnosti in varnosti drugih smučarjev. Poleg tega alkohol razširi krvne žile, zaradi česar izgubljamo toploto in nas hitreje zebe. Toplota, ki jo občutite po požirku iz prisrčnice, je tako le iluzija.

3. Opravite pregled opreme pred spustom

Določenih pravil se je potrebno nujno držati. Med te gotovo spada pregled opreme. Deska ali smuče morajo biti v brezhibnem stanju, dolžina smuč pa mora biti skladna z vašo višino. Upoštevajte tudi, da je dobro, če vezi enkrat na leto pregleda strokovnjak – varnost je vendarle najpomembnejša. Čelada in smučarska očala naj se dobro prilegajo, a naj ne bodo pretesna. V primeru padca je iz varnostnih razlogov priporočljivo čelado zamenjati, tudi če na čeladi ni opaziti poškodb.

4. Pravilna oprema za smučanje in deskanje

Pravilna oprema je ključna. Ta naj bo vedno v skladu z najnovejšimi tehničnimi standardi. Krajše kot so smuči ali deska, lažje je te obvladovati. Zelo pomembni so tukaj tudi pravi smučarski čevlji, saj ti vplivajo na ustrezen prenos moči na smuči oziroma desko. Posledica napačnih smučarskih čevljev so lahko tudi poškodbe. Izposoja smučarskih čevljev in ustrezno strokovno svetovanje sta vsekakor smiselna. Smučarska čelada varuje pri padcih in je še posebej pri otrocih zelo pomembna, njeno uporabo po svetujemo tudi odraslim. Brez smučarskih očal ne gre. Sneg blešči, povzroči pa lahko tudi poškodbe oči, zato so smučarska očala vsekakor obvezna oprema vsakega smučarja. Dolžina smučarskih palic bi morala ustrezati trem četrtinam vaše višine. Bodite pozorni na to, da imajo vaše smučarske palice varnostno odprtino, s katero je nevarnost poškodb v primeru padca manjša.

5. Pravilna oblačila za smučanje

Med najboljše nasvete za smučarje šteje seveda tudi opozorilo glede pravilnih in primernih oblačil za smučanje. Ta morajo biti vodoodporna, saj je smuka v mokrih oblačilih lahko zelo neprijetna. Vaša oblačila za smučanje naj bodo kompaktna, obenem pa tudi iz materialov, ki dihajo. Pod vrhnjimi oblačili lahko imate oblečenih več slojev oblačil, tako da lahko hitro reagirate na vremenske spremembe. V zimskem času občasno prihaja do inverzij vremenskih razmer, zaradi katerih se v hribovitem svetu naenkrat nepričakovano otopli ali ohladi. Vaša smučarska oblačila vam morajo omogočati dobro gibanje, zato materiali ne smejo biti preveč togi.

6. Vzemite si čas za kratek počitek

Pomembno je, da imate med smučanjem dovolj premorov. Smučanje in deskanje sta naporni aktivnosti, ki ju mnogi ljubiteljski smučarji in deskarji podcenjujejo, zato si redno privoščite kratke počitke.
Začnite s krajšimi dnevi na smučišču in si najprej naberite dobro kondicijo. Če vaš počitek preživite na prostem, pazite da se ne premrazite.

7. Počitek po napornem dnevu na smučišču

Ni smiselno, da vsak dan preživite na smučišču, čeprav je smučanje oziroma deskanje zelo zabavno. Smučanje in deskanje sta vendarle športni aktivnosti, teh pa ni priporočljivo izvajati nepretrgoma.
Po napornem dnevu si privoščite nekaj počitka, odpravite se v savno ali pa se pošteno naspite. Naš nasvet: če se odpravite na smučanje za en teden, si privoščite en ali dva dni počitka.

8. Trenirajte vse leto

Upoštevajte naše nasvete in pazite, da se na smučišča ne odpravite nepripravljeni. Pomembno je, da vse leto nabirate kondicijo. Neizkušenim smučarjem priporočamo, da začnejo počasi in postopno povečujejo zahtevnost. Poleg tega je smiselno, da pred spustom po belih strminah nekaj minut posvetite razteznim vajam.

9. Ključna je pravilna priprava na smučanje

Kako se na smučanje pravilno pripravimo? Trup, hrbet in noge so pri smučanju in deskanju še posebej obremenjeni. Najbolje je, da že dva meseca pred smučanjem začnete z zmernimi vajami za vzdržljivost in moč. Primerne so aktivnosti kot sta na primer tek ali plavanje. Raztezne vaje niso priporočljive le pred, temveč tudi po treningu, s čemer izboljšujemo našo gibčnost.

10. Opravite tečaj smučanja ali deskanja

Tečaj smučanja ali deskanja je lahko dobra naložba. Tam se namreč ne naučite le pravilnih tehnik posameznega športa, temveč izveste tudi dodatne koristne informacije, ki vam lahko pridejo prav pri izvajanju tega športa. Izkušeni učitelji smučanja in deskanja poznajo najpogostejše težave in vam lahko pomagajo preprečiti začetniške napake in poškodbe. Poleg tega vam učitelji lahko svetujejo tudi glede izbire pravilne opreme ter tudi o varnosti na smučišču.

Pravila FIS

Splošna pravila obnašanja na smučiščih so povzeta v t. i. FIS pravilih Mednarodne smučarske zveze. Najpomembnejše pravilo je obzirnost – v vsakem pogledu. Poleg tega je v pravilih povzeto tudi pravilno prehranjevanje, uživanje alkohola in zapuščanje smučišča. Kdor se teh pravil drži, lahko nevarnost poškodb gotovo zmanjša. Vseh 10 pravil FIS najdete na spletni strani Smučarske zveze Slovenije:

Dobro je vedeti: Tudi v primeru nesreče na smučišču je dobro imeti sklenjeno zavarovanje pravne zaščite. ARAG udeležencem v nesrečah zagotavlja pravno pomoč tudi v primeru kazenskega postopka, ko so zavarovanci povzročitelji nezgode na smučišču. Več o paketih zavarovanj lahko preberete na:

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

 

Pred kratkim je kar nekaj prahu dvignil primer zavarovanca, kateremu zavarovalnica ne želi povrniti škode, ki je zaradi indirektnega udara strele nastala na njegovi robotski kosilnici. Pri tem pa je zavarovalnica navedla obrazložitev, da robotska kosilnica ni vrtno orodje (to je namreč z njegovo zavarovalno polico zavarovano).

Ker se pri ARAG-u srečujemo tudi s spori med zavarovanci in zavarovalnicami in s strani naših zavarovancev pogosto prejemamo vprašanja povezana z zavarovanji in zavarovalnimi policami, smo se odločili, da v ta zapis strnemo nekaj informacij, ki vam bodo mogoče prišle prav v primeru nezadovoljstva s storitvami zavarovalnice oz. v primeru, da bi se z njene strani počutili oškodovane.

Razlogi, zaradi katerih pride do sporov med zavarovalnico in zavarovancem nastanejo načeloma zaradi:

 • nepriznanja temelja – zavarovalnica trdi, da dogodka, ki se vam je zgodil ali stvari, ki je bila poškodovana oz. uničena nimate zavarovane ali
 • višine odškodnine – v tem primeru pride do razhajanja med vašimi pričakovanji glede višine odškodnine in višino odškodnine, ki vam jo je zavarovalnica pripravljena izplačati.

Kaj storiti, če se počutite oškodovane s strani zavarovalnice

Če se pri reševanju vašega škodnega zahtevka počutite oškodovane, naj bo vaš prvi korak vsekakor pritožba naslovljena na zavarovalnico. Priporočamo, da svojo pritožbo podate pisno, saj boste tako v primeru morebitnega nadaljnjega spora lažje dokazovali, da ste se na odgovor zavarovalnice pritožili.

Zavarovalnice morajo imeti za reševanje tovrstnih sporov vzpostavljen postopek, ki ga imajo tudi javno objavljenega v splošnih pogojih sklenjenega zavarovanja, v večini primerov pa tudi na svoji spletni strani.
Običajno gre za dvostopenjski notranji pritožbeni postopek, ki se zatem lahko nadaljuje z mediacijo ali po sodni poti.

Praktično to pomeni, da se v prvem koraku pritožite nad odločitvijo cenilca na pritožbeno komisijo prve stopnje. Če je tudi ta odgovor negativen in vam tudi komisija zavrne zahtevek, se lahko v drugem koraku pritožite na pritožbeno komisijo druge stopnje. Če vam tudi drugostopenjska komisija zavrne zahtevek, imate v tretjem koraku možnost pritožbe na mediacijski center, ki deluje v sklopu Slovenskega zavarovalnega združenja, predstavlja pa brezplačen postopek izvensodnega reševanja spora. Zadnji korak predstavlja sodni postopek, v katerem tožite zavarovalnico.

Naš nasvet:

Svetujemo, da si zavarovalne pogodbe (tako kot tudi vse druge pogodbe) vedno natančno preberete in da dobro preučite tudi splošne pogoje. Če imate v zvezi z vsebino kakršna koli vprašanja, jih zavarovalnici oz. zavarovalnemu zastopniku zastavite pred podpisom pogodbe in prosite za obrazložitve delov pogodbe ali splošnih pogojev, ki jih morebiti ne razumete.

Vsekakor vam v primeru težav pri uveljavljanju pritožbenega zahtevka lahko na pomoč priskoči ARAG! Pravno zaščito splošnega pogodbenega prava vam nudimo v našem osnovnem paketu VARNOST, ki vam je na voljo že za 10,99 € na mesec! Več informacij in preprosto možnost sklenitve zavarovanja pa najdete na

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

 

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni.

Kakšne so v tem primeru pravzaprav naše pravice?

Če je bila storitev opravljena nepravilno ali v nasprotju z dogovorom, lahko glede na naravo storitve izbiramo med naslednjimi zahtevami:

 • da izvajalec odpravi pomanjkljivosti,
 • da storitev ponovno opravi,
 • da vrne del plačanega zneska v sorazmerju s pomanjkljivostjo storitve,
 • da vrne plačani znesek.

Te potrošnikove pravice določa 38. člen Zakona o varstvu potrošnikov in jih s pogodbo ni mogoče izključiti. Le če so napake oz. pomanjkljivosti neznatne, jih ne moremo uveljavljati. Če od izvajalca zahtevamo, da pomanjkljivost odpravi, mu moramo določiti tudi primeren rok. Poleg navedenih pravic pa imamo še vedno pravico od izvajalca uveljavljati tudi škodo, ki smo jo utrpeli zaradi pomanjkljivosti.

Kako uveljavimo zahtevek?

Če želimo uveljavljati katerega od navedenih zahtevkov, moramo izvajalca storitve najprej ustno ali pisno obvestiti o napaki. Najbolje je pritožbo oddati pisno, kot priporočeno pošiljko, saj bomo v morebitnem nadaljevanju spora lažje dokazovali, da je bil izvajalec o napaki obveščen in da smo uveljavljali ustrezen zahtevek, prav tako pa bo iz pritožbe jasno razvidno tudi jabolko spora.
Bodimo čim bolj natančni, priložimo kopije dokazov in računa ter morebitnih dokazil, s katerimi bomo najbolje argumentirali svojo pritožbo.

Pritožbo je potrebno podati v roku dveh mesecev, od kar smo nepravilnost odkrili. Ko potečeta dve leti po opravljeni storitvi, pa izvajalec za nepravilnosti ne odgovarja več.

Izvajalec ima po obvestilu o napaki ali nepravilnosti na voljo osem dni časa, da na pritožbo odgovori. Če napaka ni sporna, se potrošnikovemu zahtevku ugodi, v primeru spora pa je o tem dolžan pisno obvestiti potrošnika.
Če izvajalec na našo zahtevo ne odgovori ali če naši nesporni zahtevi ne ugodi v predvidenem roku, ga lahko tržni inšpektor kaznuje za prekršek, in sicer z denarno kaznijo, ki se izterja takoj na kraju prekrška.

Uveljavljanje pritožbe po sodni poti

Če se odločimo pritožbo uveljavljati tudi sodno, moramo to storiti v enem letu od dne, ko smo na izvajalca naslovili pravočasno pritožbo zaradi napak pri opravljeni storitvi.

Naš nasvet:

Preden v kar koli privolite, se natančno podučite o tem, kako bo storitev opravljena, vsa zagotovila in obljube zahtevajte v pisni obliki, zahtevajte predračun in berite drobni tisk ter nikoli ne podpišite dogovorov in pogodb, katerih vsebine ne razumete v celoti.

In ne pozabite! V primeru težav pri uveljavljanju pritožbenega zahtevka vam lahko na pomoč priskoči ARAG! Pravno zaščito splošnega pogodbenega prava vam nudimo v našem osnovnem paketu VARNOST, ki vam je na voljo že za 10,99 € na mesec! Več informacij in preprosto možnost sklenitve zavarovanja najdete na

Nasveti za večjo varnost otrok na šolskih poteh

 

Marsikateri osnovnošolec je prepričan, da je dovolj velik, da se lahko v šolo odpravi sam. To mu lahko brez težav tudi uspe, če začnemo pravočasno vaditi in ne stavimo na starševsko »taksi službo«.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da otrok mlajši od 7 let ne sme samostojno sodelovati v prometu, ampak mora biti v spremstvu odrasle osebe.

Veliko staršev pa svoje otroke v šolo zapelje ali jih tja pospremi tudi ko so ti že starejši, saj se želijo prepričati, da so njihovi otroci prispeli varno in da se jim na poti ni nič zgodilo, v svoji zaskrbljenosti pa pogosto pozabijo, kaj vse so njihovi otroci v bistvu že zmožni doseči sami.

Posledice starševskega prevoza

Starši imajo seveda le dobre namene, a pri tem ne pomislijo na to, kaj s seboj prinaša vožnja otrok v šolo. Zmešnjava avtomobilov pred šolo povzroča nepregledne prometne situacije, katere predstavljajo nevarnost, ki je lahko veliko večja kot domnevno tvegana šolska pot. Otroci se morajo prebiti mimo številnih avtomobilov, pri tem pa jih v splošni naglici lahko hitro spregledamo.

Neugodna pa ni le gneče pred šolo. Pomislite tudi na to, da se vaši otroci zaradi prevoza v šolo ne morejo naučiti samostojnega sodelovanja v prometu. Otroci si lahko že v predšolski starosti zapomnijo prve preproste prometne predpise, kot je na primer pravilo, da se je pri rdeči luči na semaforju potrebno ustaviti ali da je pri prečkanju ceste potrebno najprej pogledali levo in desno.

Tako bo šolska pot vaših otrok varnejša

Pokažite svojemu otroku, kako pride varno v šolo in nazaj domov. Najbolje je, da to storite čim bolj realistično, ob urah, ko bo dejansko na poti v šolo in iz šole. Pogosto šole pripravijo tudi t. i. načrte šolskih poti, kateri prikazujejo najbolj varno šolsko pot.

Opravite več poskusnih odhodov v šolo in iz šole. Pri teh naj gre vaš otrok v šolo sam, vi pa mu sledite z nekaj razdalje, tako da se ne bo počutil nadzorovanega ter opazujete, ali se v prometu obnaša pravilno. To lahko ponovite tudi vsake toliko časa, da vidite, ali se še vaš otrok vedno drži prometnih predpisov ter da preverite, ali so se na šolski poti pojavile kake nove nevarnosti. Po dobri pripravi bo vaš otrok šolski poti gotovo kos sam.

Gre v šolo še kak drug otrok is soseske? Potem naj se vaši otroci v šolo odpravijo skupaj. Smiselno je, da vaš otrok spozna tudi nekoliko širšo okolico, za primer, da bi se otroci kdaj domov odpravili po kaki drugi poti. Zaupajte v svojega otroka in mu ne omogočite le, da se nauči aktivne udeležbe v prometu, temveč tudi veselja ob samostojnosti in večjem gibanju.

Nasvet

Prehodite šolsko pot z vašim otrokom in se z njim pogovorite o možnih nevarnostih, kot je na primer hoja med parkiranimi avtomobili ali igranje na avtobusnih postajah.

V šolo s kolesom?

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa opozarja, da otrok do dopolnjenega 14. leta starosti ne sme samostojno voziti kolesa v prometu, če nima kolesarske izkaznice, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa. Podrobnejše informacije o kolesarske izpitu najdete na spletni strani agencije:

Zelo pomembno: otroci naj je pozabijo na čelado!

Potrebujete pravni nasvet s tega ali kakšnega drugega področja? S sklenjenim zavarovanjem pravne zaščite ARAG lahko enkrat mesečno brezplačno pridobite nasvet odvetnika. Več prednosti, ki jih s seboj prinaša zavarovanje pravne zaščite, najdete na:

Kazni za prometne prekrške v tujini in kako ravnati ob prejemu le-teh

 

Če se na dopust odpravljate z lastnim avtomobilom, vam želimo prijetno vožnjo brez zastojev. In da se boste domov vrnili le z lepimi spominki, imamo za vas nekaj nasvetov, s pomočjo katerih se lahko izognete slabi volji zaradi kazni za prometne prekrške.

Kakšne so kazni za prometne prekrške v tujini?

Hitrostne omejitve se splača upoštevati tudi v tujini, saj so kazni v nekaterih državah občutno višje kot v Sloveniji in če jih prejmete v državah članicah EU, jih je v Sloveniji običajno mogoče tudi izvršiti. Če torej po dopustu v svojem poštnem nabiralniku najdete obvestilo o prekršku iz tujine, ga nikar ne ignorirajte.

V Franciji npr. morajo vozniki v primeru divje vožnje že ob prvem prekršku računati na kazen v višini 1.500 evrov, v Avstriji pa je lahko kazen visoka celo do 2.180 evrov.

Večina držav zelo resno jemlje vožnjo pod vplivom alkohola. V Franciji vam pri več kot 0,8 promila grozi tako denarna kazen v višini 4.500 evrov kot tudi zaporna kazen, v Italiji pa vas pri 1,5 promila lahko celo razlastijo vašega avtomobila, ki ga nato prisilno prodajo.

Višine kazni za prometne prekrške v tujini

Država

Vožnja pod vplivom alkohola

Najvišja dovoljena hitrost

Prekoračitev hitrostne omejitve za 20 km/h

Telefoniranje med vožnjo

Prepoved parkiranja

Hrvaška od 95 € 0,5 od 65 € od 65 € od 40 €
Italija od 530 € 0,5 od 170 € od 160 € od 40 €
Madžarska do 965 € 0,0 do 95 € do 95 € do 320 €
Francija od 135 € 0,5 od 135 € od 135 € od 15 €
Grčija od 80 € 0,5 od 100 € 100 € od 40 €
Španija od 500 € 0,5 od 100 € od 200 € do 200 €
Avstrija od 300 € 0,5 od 30 € od 50 € od 20 €

Prihranite s popusti

Kdor kazen poravna hitro, lahko v posameznih državah prihrani do polovico denarne kazni.

 • V Franciji lahko prihranite do 45 evrov, če denarno kazen poravnate v določenem roku, ki je odvisen od tega ali ste obvestilo o prekršku prejeli neposredno na kraju prekrška ali šele kasneje.
 • V Italiji je pri prvem prometnem prekršku praviloma treba plačati najnižjo zakonsko določeno denarno kazen. Od tega lahko odštejete 30 %, če denarno globo poravnate v roku 5 dni (razen v primeru težjih kaznivih dejanj s prepovedjo vožnje ali odvzemom vozniškega dovoljenja).
 • V Španiji in Grčiji lahko prihranite do 50 %, če denarno globo plačate v določenem roku.

Kdaj prometni prekrški v tujini zastarajo?

Pri globah iz tujine veljajo ustrezni predpisi posameznih držav. Upoštevati je treba, da kazni v nekaterih državah članicah EU zastarajo veliko kasneje kot v Sloveniji. ARAG-ovi strokovnjaki svarijo, da se lahko v teoriji izvršijo tudi kazni, ki so bile izrečene pred meseci ali celo leti.

S sklenjenim zavarovanjem pravne zaščite (paket PROMET), vam lahko v primeru prometnih prekrškov v tujini (in doma), v primeru odškodninskih zahtevkov po prometnih nesrečah, sporov z zavarovalnico ipd. priskoči na pomoč ARAG. Več informacij o naših paketih najdete na
Zavarovanje pa lahko sklenete tudi preko spleta na:

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

 

Približuje se glavna turistična sezona, v kateri se bo večina izmed nas odpravila na kak krajši ali daljši oddih. Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, vam bodo prišle prav naslednje informacije.

Sprememba namestitve

V primeru, da turistična agencija spremeni dogovorjeno namestitev, mora biti nova namestitev v istem kraju in objektu enake ali višje kategorije, kot je bilo dogovorjeno s pogodbo. Pri tem stroški namestitve v objektu višje kategorije bremenijo agencijo. Če agencija ne zagotovi ustrezne namestitve, lahko kupec od agencije zahteva povračilo škode.

Sprememba programa potovanja

Po sklenitvi pogodbe turistična agencija ne sme spreminjati programa potovanja. Izjemoma so dovoljene spremembe zaradi izrednih okoliščin (npr. naravne nesreče, oboroženi spopadi, teroristični napadi, stavke ipd.), na katere turistična agencija ni mogla vplivati ali jih preprečiti.

Če turistična agencija bistveno spremeni program potovanja, mora kupcu, ki je odstopil od pogodbe, povrniti celotno kupnino.

V primeru, da je bil program spremenjen med izpolnjevanjem pogodbe, torej med potovanjem, plača kupec, ki odstopi od pogodbe, le stroške dejansko opravljenih storitev, agencija pa odgovarja potrošniku za povzročeno škodo zaradi delne neizpolnitve programa. Kupec ima pravico od organizatorja potovanja zahtevati povračilo kupnine za neizvedeni del programa ter povračilo nastale škode.

Odstop od pogodbe

Kupec lahko potovanje odpove zaradi izrednih okoliščin (nesreča, bolezen, smrt v družini). V tem primeru mora agenciji poravnati dejanske stroške, ki so nastali zaradi odpovedi.

Če kupec iz neopravičljivega razloga odstopi od pogodbe po tem, ko se je potovanje že začelo, mora agenciji plačati celotno ceno potovanja. V primeru opravičljivih razlogov mora poravnati le dejanske stroške.

Potnik sme določiti drugo osebo, ki namesto njega izkoristi dogovorjene storitve, pod pogojem, da ta zadovoljuje posebne zahteve, ki so predvidene za določeno potovanje, in pod pogojem, da organizatorju potovanja povrne stroške, ki jih ima z zamenjavo.

Tudi organizator potovanja ima pravico do odstopa od pogodbe. To lahko stori, če se ni zbralo napovedano določeno število potnikov, pod pogojem, da je bil kupec o tej okoliščini obveščen v primernem roku, ki ne sme biti krajši od pet dni pred dnem začetka potovanja. Agenciji prav tako ni potrebno povrniti škode potniku, če odpove pogodbo zaradi izrednih okoliščin. Pri odstopu od pogodbe pred njeno izpolnitvijo mora organizator potovanja kupcu turističnega aranžmaja povrniti celotno kupnino.

Kupec lahko od pogodbe (popolnoma ali delno) odstopi kadarkoli. Če odstopi pravočasno (skladno s splošnimi pogoji turistične agencije), ima agencija pravico do povračila administrativnih stroškov. Če od pogodbe odstopi nepravočasno, lahko organizator potovanja od kupca zahteva povračilo določenega odstotka cene potovanja.

Ko gre kaj narobe, upoštevajte naslednje nasvete Zveze potrošnikov Slovenije:

Na pomanjkljivosti na potovanju opozorite takoj

Vsako pomanjkljivost, ki jo opazite med potovanjem, čim prej sporočite predstavniku agencije, torej na kraju samem. Agencija vam mora že pred začetkom potovanja posredovati ime in priimek lokalnega predstavnika turistične agencije, njegovo telefonsko številko oziroma podatek, kam lahko naslovite reklamacijo. Če lokalnega predstavnika ni, morate dobiti vsaj telefonsko številko.

Zahtevajte zapisnik

Večina agencij kot pogoj za obravnavanje pritožbe po končanem potovanju zahteva zapisnik, iz katerega je razvidno, da pomanjkljivosti ni bilo mogoče odpraviti na kraju samem. Če imate težave s pridobitvijo zapisnika, o tem nemudoma obvestite agencijo.

Shranite račune, fotografirajte pomanjkljivosti

Če ste imeli zaradi neustrezne izvedbe potovanja dodatne stroške, shranite vse račune. Fotografirajte pomanjkljivosti, kot so npr. neustrezna namestitev, oprema hotela, plaža. Kopije računov in fotografije priložite pritožbi.

Pritožbo morate vložiti najkasneje v 2 mesecih

Pazite na rok za vložitev pritožbe. Zakon namreč določa, da mora potrošnik poslati pritožbo organizatorju potovanja najkasneje v dveh mesecih po končanem potovanju.

Pritožite se posamično

Turistične agencije v splošnih pogojih opozarjajo, da ne bodo obravnavale »skupinskih« pritožb. Svetujemo, da napišete samostojno pritožbo, kot dokaz pa lahko priložite skupno izjavo potnikov. Poleg zahteve za znižanje cene ali za vračilo vplačanega zneska lahko zahtevate tudi povrnitev morebitne škode. Ko agencija ne izpolni tistega, kar obljublja v svoji ponudbi (v katalogih, prospektih …), ali pa krši zakon, lahko o tem obvestite tudi Tržni inšpektorat RS. Pri oceni zahtevka za znižanje kupnine zaradi pomanjkljive izvedbe turističnega aranžmaja vam je lahko v pomoč t. i. Frankfurtska tabela, ki je objavljena tudi na spletnem mestu www.zps.si.

Ste nezadovoljni s svojim turističnim aranžmajem, ker je agencija svojo storitev opravila nepopolno ali nekakovostno? Vam organizator potovanja ne želi znižati cene, vrniti vplačanega zneska ali povrniti škode? V takšnih in podobnih primerih vam lahko pomaga ARAG! Pravna zaščita splošnega pogodbenega prava je vključena že v osnovnem paketu VARNOST, ki vam je na voljo že za 10,99 € na mesec! Več prednosti, ki jih s seboj prinaša zavarovanje pravne zaščite, najdete na:
Zavarovanje pa lahko sklenete tudi preko spleta na:

Zamujena, poškodovana ali izgubljena prtljaga

 

V letalskem prometu se pogosto zgodi, da prtljaga potnikov zamuja, se poškoduje ali pa se v najslabšem primeru celo izgubi. Ti primeri so urejeni s Konvencijo o poenotenju nekaterih pravil za mednarodni letalski prevoz (t. i. Montrealsko konvencijo), ki ureja vse povezano z zamujeno, poškodovano in izgubljeno prtljago v mednarodnem letalskem prometu.

Če ste prtljago oddali in je ta zamujena, poškodovana ali izgubljena, je za škodo odgovoren letalski prevoznik oz. zadnji letalski prevoznik, če ste potovali z več letalskimi družbami.

Kaj lahko storite, če ste ostali brez svoje prtljage?

Prtljago, ki ni prispela skupaj z vami, takoj po prihodu (ali pisno v 21 dneh po prihodu) prijavite na letališču pri ustrezni službi, imenovani Izgubljeno-najdeno (Lost & Found, Arrival Service) pri prevozniku, s katerim ste pristali na letališču.

Prtljaga, ki ne prispe skupaj z vami, se sprva obravnava kot zamujena. V večini primerov jo letalski prevozniki lahko locirajo v naslednjih 36 do 48 urah na enem od letališč, preko katerih ste potovali. Sledi zahtevek letalskega prevoznika, na podlagi katerega se zamujena prtljaga po najhitrejši poti pošlje na letališče, kjer ste oddali prijavo. Ko vaša prtljaga prispe, vas letalski prevoznik o tem obvesti oz. organizira dostavo glede na razpoložljivost prevoza ter dogovorjeno mesto/naslov dostave.

Če ste prispeli v kraj, kjer nimate stalnega bivališča, ste upravičeni do odškodnine oz. povrnitve stroškov za najnujnejše nakupe v času čakanja na prtljago v višini do približno 1.220,00 €. Poleg ostale dokumentacije morate v tem primeru predložiti tudi seznam nakupov z originalnimi računi.

Poškodovana prtljaga

Poškodovano prtljago je najbolje prijaviti takoj po prihodu. Če ste poškodbo opazili pozneje, je rok za pisno prijavo 7 dni po prihodu.
Pisnemu zahtevku je potrebno priložiti letalsko vozovnico, prtljažni list, račun popravila oziroma izjavo servisa o nepopravljivosti skupaj z računom/predračunom nakupa nadomestne prtljage.
Letalski prevoznik vam bo povrnil znesek popravila prtljage na podlagi računa. V primeru nepopravljivosti vam bo povrnili znesek za nakup nadomestne prtljage, zmanjšan za strošek amortizacije.

Izgubljena prtljaga

Če se vaša prtljaga ni našla v 3 dneh po prijavi, vas bo letalski prevoznik, s katerim ste potovali, prosil za popis vsebine. Na podlagi popisa izgubljenih stvari (pri katerem bo upošteval tudi starost in vrednost izdelkov) vam bo letalski prevoznik izplačal nadomestilo v višini do približno 1.220,00 €. Za predmete, ki v skladu s splošnimi pogoji prevoza ne spadajo v registrirano prtljago, prevozniki ne priznavajo odškodnin. Če imate v prtljagi dragocenosti, lahko z doplačilom zagotovite višje kritje vrednosti (nad 1.220,00 €), vendar morate najkasneje ob prijavi na let dragocenosti posebej prijaviti pri letalskem prevozniku. Nekatere letalske družbe svojim potnikom predlagajo, da svoje dragocenosti raje hranijo v ročni prtljagi.

Ste na svojem potovanju naleteli na težave zaradi zamujene, poškodovane ali izgubljene prtljage ali na kake druge težave, letalski prevoznik pa ni ravnal skladno z veljavnimi predpisi oz. skladno s sklenjeno pogodbo? Pravna zaščita splošnega pogodbenega prava je vključena že v osnovnem paketu VARNOST, ki vam je na voljo že za 10,99 € na mesec! Preprosto možnost sklenitve zavarovanja iz naslonjača najdete na

Fotografije otrok na družbenih omrežjih

Smemo na družbenih omrežjih, kot so na primer Facebook, Instagram, Twitter itn., objavljati fotografije, na katerih so otroci? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov o tem, na kaj morate biti pri tem pozorni.
 

Kadar gre za objavljanje fotografij otrok na družbenih omrežjih, naletimo na različna mnenja. Veliko staršev s kamerami svojih pametnih telefonov dokumentira že čas nosečnosti, prav tako pa objavljajo fotografije, ki so nastale tik po rojstvu otrok in tako delijo svoje veselje s svojimi prijatelji in sorodniki.

Kar smo pred nekaj leti lepili v albume, v digitalni dobi pogosto pristane na družbenih omrežjih, a tega veliko ljudi ne odobrava.

Mnenja za:

»Kadar naši prijatelji in sorodniki ne živijo v istem kraju kot mi, je deljenje fotografij preko spleta še posebej priročno. Hitro dosežemo veliko ljudi hkrati in z njimi delimo lepe trenutke vznemirljivega življenja z otroki.«

»Zakaj ne bi vsega delili s svetom? Konec koncev je lepo spremljati odraščanje otrok. Res ne rabimo biti tako črnogledi in vedno pričakovati najhujšega scenarija.«

Mnenja proti:

»Otroci bi morali imeti, kakor hitro so dovolj stari, možnost, da sami odločajo o tem, ali se bodo njihove fotografije znašle na spletu. Kasneje bi jim lahko bilo nerodno, da lahko njihove fotografije iz otroštva vidi vsak. Še posebej mladostnikom je pogosto neprijetno, kadar njihovi starši razkazujejo fotografije iz časa, ko so bili mlajši. Poleg tega obstaja tudi veliko primerov, ko je zaradi takšnih fotografij prišlo do mobinga. Objavljanje fotografij otrok s seboj prav tako prinaša številna tveganja. Dostop do fotografij je mogoč tudi tujcem, ki lahko fotografije nato uporabijo za lastne namene, fotografije lahko kopirajo, obdelujejo in delijo naprej.«

Policija je proti javnemu objavljanju fotografij

Starši preko nalaganja fotografij na družbena omrežja izgubijo nadzor nad temi fotografijami in v večini primerov ne opazijo, kadar drugi uporabijo njihove fotografije. Prav tako z objavami fotografij otrok na družbenih omrežjih narašča nevarnost, da te fotografije pristanejo v rokah storilcev spolnih zlorab. Preiskovalci lahko le v redkih primerih ugotovijo vir fotografij, saj gre pogosto za naključno najdene fotografije, ki se lahko nahajajo tudi na tujih strežnikih. Tudi če otroci na fotografijah niso goli, jih lahko storilci uporabijo za svoje patološke seksualne potrebe.

Rešitev je lahko majhen kompromis

Vse več staršev se tako odloča za kompromis. Na splet sicer nalagajo fotografije, a le takšne, na katerih otrok ni mogoče prepoznati. To so lahko na primer posnetki od blizu, posnetki od daleč ali posnetki od zadaj. Tako se izognejo morebitni nevarnosti, tudi če bi slike pristale v napačnih rokah. Poleg tega je priporočljivo tudi, da na kameri svojega pametnega telefona izključite funkcijo določanja lokacije, tako da drugi uporabniki ne vidijo, kje je bila fotografija posneta.

Pravica do objavljanja fotografij otrok

Do polnoletnosti oziroma osamosvojitve otrok imajo starši roditeljsko pravico, z njo pa tudi pravico objavljanja fotografij. Drugi, na primer starši otrokovih prijateljev, lahko fotografije otroka objavijo le s privolitvijo njegovih staršev. To velja tudi za vrtce in šole. Če sta starša ločena, lahko o tem odloča starš, ki ima skrbništvo nad otrokom. Če imata skrbništvo oba starša, morata objavo fotografij dovoliti oba.

Naš nasvet:

Pri objavah fotografij (ali drugih podobnih vsebin) na spletu se moramo vedno zavedati, da bodo te na medmrežju ostale za vedno, takoj po objavi pa nad njimi praktično nimamo več nobenega nadzora in jih tako tudi ne moremo zaščititi pred zlorabami. Strokovnjaki za varno uporabo spleta običajno svetujejo, da se pred objavo neke vsebine na družbenih omrežjih vprašamo, ali bi jo bili pripravljeni objaviti tudi na kakšni javni oglasni deski. Če nam je ob tej misli neprijetno, bo bolje, da se zadržimo in vsebine ne objavimo na družbenih omrežjih.

Potrebujete pravni nasvet s tega ali kakšnega drugega področja? S sklenjenim zavarovanjem pravne zaščite ARAG lahko enkrat mesečno brezplačno pridobite nasvet odvetnika. Več prednosti, ki jih s seboj prinaša zavarovanje pravne zaščite, najdete na

Prometni predpisi, ki jih mora poznati vsak kolesar

S pričetkom pomladi se začne tudi kolesarska sezona. Ne glede na to, ali na kolo sedemo za rekreacijo ali pa se na njem odpravimo v šolo ali službo, moramo pri kolesarjenju upoštevati cestno prometne predpise. Za vas smo odgovorili na nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj o prometnih predpisih za kolesarje.

Morajo kolesarji vedno uporabljati kolesarski pas, kolesarsko stezo oz. kolesarsko pot?

Kolesarji morajo vedno voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Pri tem morajo voziti po desni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu, glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu pa po desni strani steze, poti ali pasu.
Kjer teh prometnih površin ni oziroma te niso prevozne, smejo kolesarji voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje, čim bližje robu (ne več kot en meter od roba) vozišča. Pri tem morajo vozniki koles voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča.

Lahko kolesarji v enosmerno ulico zapeljejo iz nasprotne smeri?

Vozniki koles so enakovredni udeleženci v prometu, zato morajo upoštevati tudi prometne znake, ki opozarjajo na enosmerne ulice in ceste.

Tudi kolesarska steza je v osnovi namenjena vožnji v eno smer, če ni drugače označeno, zato tudi vožnja po kolesarski stezi v napačni smeri ni dovoljena.

Lahko vozniki koles med kolesarjenjem telefonirajo ali uporabljajo slušalke?

Telefoniranje med vožnjo s kolesom je strogo prepovedano. Prav tako je med kolesarjenjem prepovedana uporaba slušalk. Vozniki (tako vozniki koles kot vozniki avtomobilov) med vožnjo namreč ne smejo uporabljati naprav (npr. telefona, slušalk ipd.), zaradi katerih bi bilo ovirano njihovo zaznavanje ali njihova zmožnost reagiranja.

Kakšne so kazni za vožnjo pod vplivom alkohola?

Denarne kazni za pijane kolesarje so enake kot za voznike avtomobilov, edina razlika je, da vozniki koles ne prejmejo kazenskih točk.
Če ima kolesar do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka in kaže znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu, prejme globo v višini 300,00 evrov. Če ima kolesar več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 600,00 evrov. Če ima kolesar več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 900,00 evrov. Če ima kolesar več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini najmanj 1.200,00 evrov.

Naš nasvet:

Pred začetkom sezone poskrbite za to, da bo vaše kolo tehnično brezhibno ter ga redno vzdržujte. Med vožnjo upoštevajte prometne predpise in vedno skrbno opazujte promet ter poskušaje čim bolje predvideti ravnanje drugih udeležencev.

S kolesarjenjem prispevamo k čistejšemu okolju, v toplejših mesecih pa je to tudi ena najprijetnejših športnih aktivnosti na svežem zraku, s katero skrbimo za ohranjanje svojih telesnih sposobnosti. Z upoštevanjem prometnih predpisov in napotkov poskrbimo za to, da bo ta aktivnost tudi varna.

Na koga se je potrebno takoj obrniti?

 • Ko pride do zavarovalnega primera oz. škodnega dogodka, nas pokličite takoj, ko je to mogoče. Če vaš izbrani produkt pravne zaščite vsebuje tudi riziko pravne zaščite svetovanja, je ustno svetovanje iz naslova pravne zaščite svetovanja, pri odvetniku, ki ga mi priporočimo (t.i. kontaktni odvetnik), za vas brezplačno.
 • V primeru nejasnosti glede natančnega obsega kritja po vaši zavarovalni polici se obrnite direktno na nas ali na vašega zavarovalnega zastopnika.
 • V kolikor se nameravate obrniti na odvetnika, ki ste si ga izbrali sami, nas morate o tem predhodno obvestiti.