Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki
 

Medsosedski spori imajo v Sloveniji neslavno, a žal bogato tradicijo. Zanje je najpogosteje kriv hrup, takoj za petami mu sledijo nesoglasja glede meje in služnosti zemljišča. Večina poskuša težave najprej rešiti na miren način, s pogovorom, preverjanjem dejstev. Nekateri so pri tem uspešni, ostali morajo pravico iskati na sodišču, kar s seboj prinese izdaten stres ter ogromne stroške. A obstaja še tretja možnost, na katero pa večina pomisli šele, ko je že prepozno!

Najbrž vsak med nami pozna koga, ki ima težave s sosedi. Še slabše je, če smo ta nekdo mi sami. Najpogosteje se prepiramo glede služnosti, ureditve meje, razdružitve solastnine, nedovoljenih emisij, motenja posesti ter ustanovitve nujne poti za nepremičnino. Namesto idiličnega življenja v simbiozi smo tako vsakodnevno izpostavljeni stresu, grdim pogledom, žaljivkam, v najhujših primerih celo fizičnim obračunom. Najbrž je jasno, kam to vodi, kajne? Na sodišče, seveda!

Zakaj je pomembno zavarovati pravno zaščito?

Kje je meja med parcelama? Čigavo je drevo, ki je na razdelilni črti, čigavi plodi, ki padajo na obe strani ograje? Zakaj je sosed sosedu tik pred teraso, ki je nudila prečudovit razgled, zgradil betonski zid? To je le nekaj primerov, ki polnijo sodne spise in poleg duševnih prinašajo tudi ogromne materialne skrbi. Odvetniške storitve so vse prej kot poceni, zato so se mnogi prisiljeni enostavno vdati v usodo in popustiti, tudi če je jasno, da imajo prav.

A ni treba, da je tako. Če imate težavnega soseda, ki rad nagaja in namerno ruši mir v soseski domu, velja razmisliti o zavarovanju pravne zaščite za vašo nepremičnino, s katerim si lahko zagotovite celovito varovanje vaše pravice v primeru konfliktov z najemodajalcem ali sosedom. Pri Zavarovalnici ARAG si v okviru paketa Nepremičnine z mesečno premijo že od 12,74 EUR lahko zagotovite vsestransko zaščito v primeru konfliktov in sporov v povezavi z vašim domom. Dobili boste pravno podporo in pomoč zaupanja vrednih pravnih strokovnjakov, ki vas branijo pred sodiščem in nosijo zakonske ter sodne stroške, kadar kdo poškoduje vaše zemljišče, povzroči škodo, ali pa se vaš najemodajalec ne drži najemne pogodbe.

Klasičen primer medsosedskega spora: poškodovanje zemljišča

Zavarovalec je imel ob robu zemljišča speljano pot, ki je služila lastnikom počitniških hišic nad njegovo parcelo. To pot so začeli uporabljati tudi za dovoz gradbenega materiala, ko so gradili občinsko cesto na bližnji lokaciji. S tem so pretirano posegli v zemljišče in zavarovalcu povzročili škodo. Zavarovalčev odvetnik je v postopku na 1. in 2. stopnji uspel iztožiti primerno odškodnino za poškodovanje zemljišča.

To je le ena od tipičnih medsosedskih zgodb, ki se je na srečo razpletla v korist zavarovalca. A tudi, če temu ne bi bilo tako, ob skenjenem zavarovanju pravne zaščite za svojo nepremičnino pri Zavarovalnici ARAG ne bi utrpeli nikakršnih finančnih posledic, saj bi imel krite tudi stroške nasprotne strani. Še en razlog več torej, zakaj vam pride zavarovanje pravne zaščite še kako prav! Pomembno je poudariti, da je zavarovalnemu paketu Nepremičnine, ki pokriva področja medsosedskih sporov, motenja posesti in težav z najemodajalcem, dodan še paket Varnost – gre za osnovni del zavarovanja pravne zaščite, ki je vedno vključen in pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja.

Zavarujte se pred 'sosedi iz pekla'

V okviru paketa Nepremičnine Zavarovalnica ARAG varuje vašo pravico v primeru konfliktov z najemodajalcem ali sosedom na področju nepremičnin, namenjenih za lastno rabo. Zavarovancem pripada en posvet mesečno pri enem izmed izbranih odvetnikov zavarovalnice, ki so stacionirani po vsej Sloveniji in si ga lahko izberejo sami. Zavarovalec lahko koristi zavarovanje v Sloveniji in Evropi, v primeru spora na sodišču pa število srečanj in narokov ni omejeno. Poleg zavarovanca, ki je sklenil pogodbo, so v zavarovanje lahko vključeni tudi njegov v skupnem gospodinjstvu živeči zakonec ali življenjski partner ter otroci (če še niso dopolnili 27 let in se ne preživljajo samostojno). Zavarovanje velja na zasebnem in poklicnem področju.

Če povzamemo, Zavarovalnica ARAG torej v paketu Nepremičnine za vas plača:

odvetniške stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
sodne stroške,
polog varščine do 100.000 EUR,
stroške zunajsodnih poravnav, mediacij,
stroške prič in tolmačev,
stroške od sodišča imenovanih izvedencev,
s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani,
dodatne materialne stroške,
potne stroške za sojenje v tujini.

Slabi medsosedski odnosi lahko povzročijo veliko slabe volje in nepotrebnih stroškov. Poskrbite, da boste na ta trenutek dobro pripravljeni: odločite se za zavarovanje pravne zaščite in ne dovolite, da bi ‘sosedje iz pekla’ vplivali na kakovost vašega življenja.

 

Preberite si še več nasvetov

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.