Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki
 

V Sloveniji je še vedno veliko delodajalcev, ki zaposlenim ne plačuje prispevkov. Kako se zaščititi pred tovrstnim ravnanjem?

Neplačani prispevki so v Sloveniji še vedno pereč problem

V letu 2014 delodajalci niso oddali obračunov prispevkov za okoli 15.600 zaposlenih, kar je takrat znašalo 2,2 odstotka vseh zaposlenih v državi, kažejo podatki pristojnih institucij. Lani je ta podatek znašal manj kot 1,5 odstotka vseh zaposlenih v državi, kar pa je kljub nizki številki še vedno absolutno preveč.

Gre namreč za osnovno pravico vsakega delavca, da mu delodajalec izplača plačo ter plača akontacijo dohodnine in prispevke za socialno varnost.

Zelo pomembno je, da zaposleni redno preverjajo, ali je delodajalec poravnal omenjene obveznosti, ter da nemudoma ukrepajo, če ugotovijo nepravilnosti. Zakaj? Zato, ker se lahko zgodi, da delodajalec oz. odgovorna oseba ostane brez premoženja, iz katerega bi lahko z določenimi ukrepi poplačali neplačane prispevke.

Delavcu naj se rdeči alarm sproži, če mu delodajalec ne predloži plačilne liste ali pa zahteva, da mu plačo izplača na roke. Nekateri delodajalci zaposlenim izplačujejo minimalno plačo, razliko do dogovorjene vsote pa izplačajo v gotovini. Primerov je še več.

Rezultat vsega je, da se ti meseci delavcu ne vštevajo v pokojninsko osnovo, prav tako se mu to obdobje ne všteva v pokojninsko dobo.

Če odkrijete nepravilnosti, jih nemudoma prijavite pristojnim organom. Slednji se na prijavo morajo odzvati in nemudoma ukrepati, a kot omenjeno, kršitelji velikokrat ostanejo brez premoženja, iz katerega bi bilo mogoče izterjati obveznosti.

Sklenite zavarovanje pravne zaščite

Da boste do poravnave tudi dejansko prišli, vam priporočamo, da sklenete zavarovanje pravne zaščite. Če vas je strah, da nimate dovolj denarja, da bi se pred sodniki borili z močnejšim in bogatejšim delodajalcem, potem naj poudarimo, da dodatnih stroškov ne boste imeli. Pri Zavarovalnici ARAG si lahko ustvarite paket Varnost + Služba, za katerega boste vsak mesec odšteli 14,99 evra.

Kaj boste imeli od tega?

V primeru, da na sodišču izgubite, boste imeli krite tudi stroške nasprotne strani.
Pripadal vam bo en posvet mesečno, in sicer pri enem izmed izbranih odvetnikov Zavarovalnice ARAG. Kontaktnih odvetnikov je okoli 70, nahajajo pa se po celi Sloveniji.
Število srečanj in narokov v primeru spora na sodišču ni omejeno, lahko pa si boste tudi sami izbrali odvetnika. Zavarovalnica ARAG bo v skladu z odvetniško tarifo plača vse nastale stroške.

Katere stroške boste imeli pokrite?

  • Odvetniške stroške,
  • stroške izvedencev oz. izvedeniških mnenj, ki jih naroči oziroma zahteva sodišče,
  • sodne stroške oziroma sodne takse oziroma sodna povprečnina,
  • stroške prič ter stroške tolmačev,
  • stroške, ki jih na osnovi pravnomočnosti sodbe določi v plačilo sodišče našemu zavarovancu,
  • dodatne materialne stroške (fotokopiranje na sodišču ipd.),
  • zagotovitev pologa varščine do 100.000 evrov
  • potne stroške na sojenje v tujini in
  • stroške izvensodnih poravnav, mediacij.
 

Preberite si še več nasvetov

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, vam bodo prišle prav naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.