Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki
 

S pričetkom pomladi se začne tudi kolesarska sezona. Ne glede na to, ali na kolo sedemo za rekreacijo ali pa se na njem odpravimo v šolo ali službo, moramo pri kolesarjenju upoštevati cestno prometne predpise. Za vas smo odgovorili na nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj o prometnih predpisih za kolesarje.

Morajo kolesarji vedno uporabljati kolesarski pas, kolesarsko stezo oz. kolesarsko pot?

Kolesarji morajo vedno voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Pri tem morajo voziti po desni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu, glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi, kolesarski poti ali kolesarskem pasu pa po desni strani steze, poti ali pasu.
Kjer teh prometnih površin ni oziroma te niso prevozne, smejo kolesarji voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje, čim bližje robu (ne več kot en meter od roba) vozišča. Pri tem morajo vozniki koles voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča.

Lahko kolesarji v enosmerno ulico zapeljejo iz nasprotne smeri?

Vozniki koles so enakovredni udeleženci v prometu, zato morajo upoštevati tudi prometne znake, ki opozarjajo na enosmerne ulice in ceste.

Tudi kolesarska steza je v osnovi namenjena vožnji v eno smer, če ni drugače označeno, zato tudi vožnja po kolesarski stezi v napačni smeri ni dovoljena.

Lahko vozniki koles med kolesarjenjem telefonirajo ali uporabljajo slušalke?

Telefoniranje med vožnjo s kolesom je strogo prepovedano. Prav tako je med kolesarjenjem prepovedana uporaba slušalk. Vozniki (tako vozniki koles kot vozniki avtomobilov) med vožnjo namreč ne smejo uporabljati naprav (npr. telefona, slušalk ipd.), zaradi katerih bi bilo ovirano njihovo zaznavanje ali njihova zmožnost reagiranja.

Kakšne so kazni za vožnjo pod vplivom alkohola?

Denarne kazni za pijane kolesarje so enake kot za voznike avtomobilov, edina razlika je, da vozniki koles ne prejmejo kazenskih točk.
Če ima kolesar do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka in kaže znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu, prejme globo v višini 300,00 evrov. Če ima kolesar več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 600,00 evrov. Če ima kolesar več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 900,00 evrov. Če ima kolesar več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini najmanj 1.200,00 evrov.

Naš nasvet

Pred začetkom sezone poskrbite za to, da bo vaše kolo tehnično brezhibno ter ga redno vzdržujte. Med vožnjo upoštevajte prometne predpise in vedno skrbno opazujte promet ter poskušaje čim bolje predvideti ravnanje drugih udeležencev.

S kolesarjenjem prispevamo k čistejšemu okolju, v toplejših mesecih pa je to tudi ena najprijetnejših športnih aktivnosti na svežem zraku, s katero skrbimo za ohranjanje svojih telesnih sposobnosti. Z upoštevanjem prometnih predpisov in napotkov poskrbimo za to, da bo ta aktivnost tudi varna.

 

Preberite si še več nasvetov

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.