Če se na dopust odpravljate z lastnim avtomobilom, vam želimo prijetno vožnjo brez zastojev. In da se boste domov vrnili le z lepimi spominki, imamo za vas nekaj nasvetov, s pomočjo katerih se lahko izognete slabi volji zaradi kazni za prometne prekrške.

Kakšne so kazni za prometne prekrške v tujini?

Hitrostne omejitve se splača upoštevati tudi v tujini, saj so kazni v nekaterih državah občutno višje kot v Sloveniji in če jih prejmete v državah članicah EU, jih je v Sloveniji običajno mogoče tudi izvršiti. Če torej po dopustu v svojem poštnem nabiralniku najdete obvestilo o prekršku iz tujine, ga nikar ne ignorirajte.

V Franciji npr. morajo vozniki v primeru divje vožnje že ob prvem prekršku računati na kazen v višini 1.500 evrov, v Avstriji pa je lahko kazen visoka celo do 2.180 evrov.

Večina držav zelo resno jemlje vožnjo pod vplivom alkohola. V Franciji vam pri več kot 0,8 promila grozi tako denarna kazen v višini 4.500 evrov kot tudi zaporna kazen, v Italiji pa vas pri 1,5 promila lahko celo razlastijo vašega avtomobila, ki ga nato prisilno prodajo.

Višine kazni za prometne prekrške v tujini

Država

Vožnja pod vplivom alkohola

Najvišja dovoljena hitrost

Prekoračitev hitrostne omejitve za 20 km/h

Telefoniranje med vožnjo

Prepoved parkiranja

Hrvaška od 95 € 0,5 od 65 € od 65 € od 40 €
Italija od 530 € 0,5 od 170 € od 160 € od 40 €
Madžarska do 965 € 0,0 do 95 € do 95 € do 320 €
Francija od 135 € 0,5 od 135 € od 135 € od 15 €
Grčija od 80 € 0,5 od 100 € 100 € od 40 €
Španija od 500 € 0,5 od 100 € od 200 € do 200 €
Avstrija od 300 € 0,5 od 30 € od 50 € od 20 €

Prihranite s popusti

Kdor kazen poravna hitro, lahko v posameznih državah prihrani do polovico denarne kazni.

  • V Franciji lahko prihranite do 45 evrov, če denarno kazen poravnate v določenem roku, ki je odvisen od tega ali ste obvestilo o prekršku prejeli neposredno na kraju prekrška ali šele kasneje.
  • V Italiji je pri prvem prometnem prekršku praviloma treba plačati najnižjo zakonsko določeno denarno kazen. Od tega lahko odštejete 30 %, če denarno globo poravnate v roku 5 dni (razen v primeru težjih kaznivih dejanj s prepovedjo vožnje ali odvzemom vozniškega dovoljenja).
  • V Španiji in Grčiji lahko prihranite do 50 %, če denarno globo plačate v določenem roku.

Kdaj prometni prekrški v tujini zastarajo?

Pri globah iz tujine veljajo ustrezni predpisi posameznih držav. Upoštevati je treba, da kazni v nekaterih državah članicah EU zastarajo veliko kasneje kot v Sloveniji. ARAG-ovi strokovnjaki svarijo, da se lahko v teoriji izvršijo tudi kazni, ki so bile izrečene pred meseci ali celo leti.

 

Preberite si še več nasvetov

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.