Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki
 

Z dvema otrokoma se je znašla v nezavidljivi situaciji. Nekdanji mož je nehal plačevati preživnino, sama pa čedalje težje shaja iz meseca v mesec. Kaj lahko stori?
Bralka se je znašla v težki situaciji. Že pred časom je po ločitvi ostala sama z dvema otrokoma, prejema minimalno plačo, nekdanji mož pa je nehal plačevati preživnino. Poleg tega je nekdanji mož vmes zamenjal službo, kjer prejema višjo plačo, kar bi moralo vplivati tudi na višino preživnine. Ker gredo cene vsega v nebo, čedalje težje shaja iz meseca v mesec. Denarja, da bi poskušala preživnino pravno izterjati od nekdanjega moža nima. Sprašuje se, kaj ji v tem trenutku preostane.

Pravica do nadomestila

V primeru, da preživninski zavezanec ne plačuje preživnine, lahko preživninski upravičenec uveljavlja pravico do nadomestila preživnine pri Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije. To pravico lahko uveljavlja v primeru, ko preživninski zavezanec tri mesece zapored ni plačal preživnine oziroma jo plačuje neredno, kar pomeni, da v zadnjih dvanajstih mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine.
Trenutno so določene tri višine nadomestila preživnine, in sicer za otroka do 6. leta starosti 89,95 evra, za otroke od 6. do 14. leta starosti 98,93 evra in za otroke nad 14. letom starosti 116,92 evra.
V tem primeru upravičenec dobiva nadomestilo od naslednjega meseca od vložitve, ne pa tudi za nazaj. V primeru, da se upravičenec odloči za izvršbo na sodišču, pa lahko izterja preživnino v celoti za nazaj in tekočo preživnino.
Sklad kasneje izplačane zneske nadomestila preživnine terja od preživninskega zavezanca v izvršilnem postopku, pri čemer periodično vlada predloge za izterjavo. "Če je zavezanec brez premoženja, v izvršilnem postopku ni možno doseči poplačila, vse dokler zavezanec ne pridobi določenih sredstev (npr. se zaposli in prejema dohodek, prejme darilo, dediščino idr.)," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Bralka bi v primeru, da bi se obrnila po nadomestilo preživnine na sklad, prejemala manj, kot bi ji po dogovoru moral plačevati nekdanji partner, zato išče še kakšno alternativno možnost rešitve nastale situacije. Obenem bi si namreč želela na novo urediti tudi višino preživnine, saj bi nekdanji mož glede na njegovo trenutno finančno stanje moral plačevati višji znesek od določenega.

Na pomoč lahko priskočijo odvetniki

Upravičenci do plačevanja preživnine lahko poiščejo tudi pravno pomoč. Kdor ima sklenjeno zavarovanje pravne zaščite v družini, se lahko po pomoč obrne na zavarovalnico. Na Zavarovalnici ARAG pojasnjujejo, da je njihov paket Družina namenjen tistim, ki uveljavljajo svojo pravico v primeru spora glede preživnin in stikov ter pravico kot dedič. "V primeru družinskih sporov mi nosimo zakonske in sodne stroške. Ko potrebujete nasvet o pravnih vprašanjih glede preživnin in stikov z otroci, vse stroške odvetnika prevzamemo mi," pravi direktor Zavarovalnice ARAG Marko Vončina.
Stroški, ki nastanejo, so lahko visoki. V enem od primerov, ko so urejali stike, so stroški, ki jih je krila zavarovalnica, znašali 1.328,04 evra. Še višji so bili stroški v primeru urejanja preživnine, kjer so bili potrebni izvedenci in je bilo podanih več ugovorov, stranka pa je primer izgubila. Plačali so 4.072,23 evra stroškov. "V povprečju, če je postopek na sodišču, so stroški okoli 1.300 evrov," pove sogovornik.
Pomagajo tako v primeru urejanja izplačevanja preživnine kot tudi višine preživnine. "Zavarovalka je želela doseči zvišanje preživnine, ker je bil mož zmožen plačevati višjo preživnino za svoja otroka. S pomočjo odvetnika je uspela prepričati sodišče, da bo odslej nekdanji mož plačeval ustrezno visoko preživnino," enega od primerov opiše Vončina. Zavarovalka je tako dosegla želeno zmago na sodišču, ker je imela sklenjeno zavarovanje pravne zaščite Družina, pa je stroške odvetnika in ostalih postopkov krila zavarovalnica.

Pravočasno sklenite zavarovanje

Za zavarovanje pravne zaščite je treba pravočasno poskrbeti. Zavarovanje namreč ne velja za primere, ki so se zgodili pred začetkom zavarovanja. "Za pravno zaščito na področju Družina je predvidena čakalna doba šest mesecev, razen za spore v zvezi z očetovstvom, kjer je čakalna doba devet mesecev, in spore med starši in otroki, kjer je čakalna doba 12 mesecev. V času od začetka zavarovanja do poteka čakalne dobe, zavarovalnega varstva ni," pojasnjuje Marko Vončina.

 

Preberite si še več nasvetov

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.