Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki
 

Marsikateri osnovnošolec je prepričan, da je dovolj velik, da se lahko v šolo odpravi sam. To mu lahko brez težav tudi uspe, če začnemo pravočasno vaditi in ne stavimo na starševsko »taksi službo«.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da otrok mlajši od 7 let ne sme samostojno sodelovati v prometu, ampak mora biti v spremstvu odrasle osebe.

Veliko staršev pa svoje otroke v šolo zapelje ali jih tja pospremi tudi ko so ti že starejši, saj se želijo prepričati, da so njihovi otroci prispeli varno in da se jim na poti ni nič zgodilo, v svoji zaskrbljenosti pa pogosto pozabijo, kaj vse so njihovi otroci v bistvu že zmožni doseči sami.

Posledice starševskega prevoza

Starši imajo seveda le dobre namene, a pri tem ne pomislijo na to, kaj s seboj prinaša vožnja otrok v šolo. Zmešnjava avtomobilov pred šolo povzroča nepregledne prometne situacije, katere predstavljajo nevarnost, ki je lahko veliko večja kot domnevno tvegana šolska pot. Otroci se morajo prebiti mimo številnih avtomobilov, pri tem pa jih v splošni naglici lahko hitro spregledamo.

Neugodna pa ni le gneče pred šolo. Pomislite tudi na to, da se vaši otroci zaradi prevoza v šolo ne morejo naučiti samostojnega sodelovanja v prometu. Otroci si lahko že v predšolski starosti zapomnijo prve preproste prometne predpise, kot je na primer pravilo, da se je pri rdeči luči na semaforju potrebno ustaviti ali da je pri prečkanju ceste potrebno najprej pogledali levo in desno.

Tako bo šolska pot vaših otrok varnejša

Pokažite svojemu otroku, kako pride varno v šolo in nazaj domov. Najbolje je, da to storite čim bolj realistično, ob urah, ko bo dejansko na poti v šolo in iz šole. Pogosto šole pripravijo tudi t. i. načrte šolskih poti, kateri prikazujejo najbolj varno šolsko pot.

Opravite več poskusnih odhodov v šolo in iz šole. Pri teh naj gre vaš otrok v šolo sam, vi pa mu sledite z nekaj razdalje, tako da se ne bo počutil nadzorovanega ter opazujete, ali se v prometu obnaša pravilno. To lahko ponovite tudi vsake toliko časa, da vidite, ali se še vaš otrok vedno drži prometnih predpisov ter da preverite, ali so se na šolski poti pojavile kake nove nevarnosti. Po dobri pripravi bo vaš otrok šolski poti gotovo kos sam.

Gre v šolo še kak drug otrok is soseske? Potem naj se vaši otroci v šolo odpravijo skupaj. Smiselno je, da vaš otrok spozna tudi nekoliko širšo okolico, za primer, da bi se otroci kdaj domov odpravili po kaki drugi poti. Zaupajte v svojega otroka in mu ne omogočite le, da se nauči aktivne udeležbe v prometu, temveč tudi veselja ob samostojnosti in večjem gibanju.

Nasvet

Prehodite šolsko pot z vašim otrokom in se z njim pogovorite o možnih nevarnostih, kot je na primer hoja med parkiranimi avtomobili ali igranje na avtobusnih postajah.

V šolo s kolesom?

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa opozarja, da otrok do dopolnjenega 14. leta starosti ne sme samostojno voziti kolesa v prometu, če nima kolesarske izkaznice, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa. Podrobnejše informacije o kolesarske izpitu najdete na spletni strani agencije:

Zelo pomembno: otroci naj je pozabijo na čelado!
 

Preberite si še več nasvetov

Fotografije otrok na družbenih omrežjih

Smemo na družbenih omrežjih, kot so na primer Facebook, Instagram, Twitter itn., objavljati fotografije, na katerih so otroci? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov o tem, na kaj morate biti pri tem pozorni.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.