Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki

Naj najem oz. oddaja stanovanja ne postane nočna mora

Najemniki si želijo toplega in mirnega doma ter najemodajalca, ki bo spoštoval njihovo pravico do zasebnosti, a tudi lastniki stanovanj si želijo mirnega spanca.

Zgodb o slabih najemnikih je veliko: eni so za seboj pustili pravo razdejanje, drugi niso plačevali položnic, tretji niso plačevali ne položnic ne najemnine.

A tudi najemodajalci niso tako nedolžni. Velikokrat se namreč zgodi, da lastniki nepremičnin ne razumejo, da morajo kljub lastništvu spoštovati določene pravice najemnikov. Nekateri lastniki se še vedno izogibajo podpisu pogodbe o najemu, kar je nesprejemljivo. Ne le, da želijo denar "na roke", temveč od najemnikov pričakujejo, da bodo o njihovem utajevanju davkov molčali in pri tem sodelovali. Drugim se zdi sprejemljivo, da v najemnikov dom vstopajo kadar koli in tudi takrat, ko jih ni doma. Tretji ne dovolijo nikakršnih sprememb, kar velikokrat pomeni, da mora najemnik živeti v stanovanju, ki je prenatrpano s staro šaro lastnika – knjige, obleke, odvečno staro pohištvo … Nekateri lastniki v prostorih pustijo celo posteljnino, prte, gobeline in druge stvari, za katere ne dovolijo, da jih najemnik umakne. Ko pridejo na "obisk", želijo vse videti tam, kjer so to pustili.

So pa tudi taki, ki menijo, da lahko najemnika iz stanovanja vržejo kar čez noč ter da mu lahko zvišujejo najemnino, kakor se jim zahoče. A to ne drži.

Pogodba med najemnikom in najemodajalcem mora biti sklenjena v pisni obliki. V njej mora biti opredeljen odpovedni rok, ki ga morata upoštevati obe strani. Lastnik lahko v nepremičnino napovedano vstopi dvakrat letno.

Pravna zaščita za najemnike

Spori med najemodajalci in najemniki so po navadi zelo stresni za obe strani in se običajno nadaljujejo na sodišču, kar pa je za najemnika kar velik finančni zalogaj. Zato je dobro, da razmislijo o možnosti zavarovanja pravne zaščite, katerega nudimo pri ARAG-u. Pripadal vam bo en brezplačen posvet mesečno, in sicer pri enem izmed izbranih odvetnikov Zavarovalnice ARAG. Kontaktnih odvetnikov je okoli 70, nahajajo pa se po vsej Sloveniji.

Tudi, če z najemodajalcem končate na sodišču, boste imeli pokrite številne stroške:

  • odvetniške stroške,
  • stroške izvedencev oz. izvedenskih mnenj, ki jih naroči oziroma zahteva sodišče,
  • sodne stroške oziroma sodne takse oziroma sodno povprečnino,
  • stroške prič ter stroške tolmačev,
  • stroške, ki jih na osnovi pravnomočnosti sodbe določi v plačilo sodišče,
  • dodatne materialne stroške (fotokopiranje na sodišču ipd.),
  • zagotovitev pologa varščine do 100.000 evrov ter
  • potne stroške na sojenje v tujini in
  • stroške izvensodnih poravnav, mediacij.

Kontaktirajte nas in si zagotovite pravno zaščito s sklenitvijo zavarovanja.

Kaj pa zaščita najemodajalca in njegove lastnine?

Lastniki želijo s svojimi nepremičninami zaslužiti dodatni denar in mirno spati. Zato je dobro, da najprej poskrbijo za dobro sestavljeno pogodbo, ki jo bodo podpisali z najemnikom. Sicer tudi pogodba še ni zagotovilo, da se bodo morebitni zapleti reševali po mirni in hitri poti. Če se kot lastnik ob težavah obrnete na policijo ali inšpekcijo, vam bodo tam svetovali, da najemnika tožite. Civilna tožba je dolgotrajna in draga, zato je dobro, da poskrbite za primerno zavarovanje.

Že takoj na začetku poskrbite, da vam novi najemnik plača primerno varščino, s katero bi lahko pokrili dva meseca neplačanih položnic. Poskrbite, da vsak mesec prejmete dokazila, da so bile položnice plačane.

Ko sestavljate pogodbo o najemu, poskrbite, da je ustrezno pripravljena. Najemno pogodbo lahko sestavite tudi v obliki notarskega zapisa, kar vas bo sicer stalo več, a zavedati se morate, da je ta pogodba neposredno izvršilna.

Priporočamo, da vam pogodbo o najemu pripravi ali pa vsaj pregleda odvetnik. Tudi najemodajalci se lahko zavarujete pri ARAG-u, kliknite spodnjo povezavo in nas kontaktirajte za pripravo ponudbe:

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, vam bodo prišle prav naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.