Na osnovno vsebino Na iskanje Na stran s kontaktnimi podatki
 

Na cesti se nam hitro lahko primerijo nezgode. V nesrečah, kjer je zvita samo pločevina, ni nujno, da se na kraj nesreče kliče policiste. Voznika lahko izpolnita Evropsko poročilo in ga oba podpišeta. Če se strinjata glede tega, kdo je povzročitelj nesreče, vpišeta priznanje krivde, navedeta pa tudi priče in druge okoliščine, ki bi lahko pomagale pri razjasnitvi okoliščin prometne nesreče.
Evropsko poročilo je uporabno za različne primere nesreč in naj bi veljalo tudi v primerih, ko sta udeleženca iz različnih držav.
Evropsko poročilo močno olajša kasnejše reševanje škodnega primera. Izpolnjeno mora biti čitljivo. V roku treh dni po prometni nesreči ga je treba posredovati zavarovalnici, pri kateri je zavarovano vozilo.

Podpis še ne zagotavljala izplačila odškodnine

Če je Evropsko poročilo ali druga izjava o odgovornosti za materialno škodo podpisana, še ne pomeni, da bo oškodovana stran dobila izplačano odškodnino. Takšno priznanje odgovornosti namreč ni pravno zavezujoče, zato je tudi v takšnih primerih smiselno poklicati policijo. Prisotnost policistov, ki napravijo uradni zapisnik o dogodku, namreč olajša dokazovanje in pot do odškodnine preko zavarovalnice.
V vseh ostalih primerih je nujno treba poklicati policijo. To velja za prometne nesreče, v katerih je najmanj ena oseba poškodovana, v katerih so smrtne žrtve, policijo pa je treba vključiti tudi v primeru, ko kdo zaradi posledic prometne nesreče umre v 30 dneh po nesreči.

Pripravljeni na pot

Prihaja čas dopustov, ko se številni z avtomobilom odpravijo v tujino. V primeru prometne nesreče v tujini si velja zapomniti nekaj osnovnih pravil. Pred odhodom v tujino se je treba pozanimati, kakšni cestnoprometni predpisi veljajo v državi obiska.
V primeru prometne nesreče z manjšo škodo je treba izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči in si izmenjati podatke. Pomembno je, da so podatki prepisani iz zavarovalne police in uradnih dokumentov. Smiselno je fotografirati tako dokumente kot kraj dogodka in poškodovana vozila.
Tudi v primeru nesreče z zgolj materialno škodo bo lažje, če pokličete policijo. Policisti bodo opravili ogled in izdali potrdilo o poškodbi vozila, kar bo pomagalo pri prehajanju državne meje.
Smiselno je vzeti podatke prič nesreče. Če od soudeleženih ne morete dobiti podatkov, prosite za to policijo. Še najbolje, da to storite takoj na kraju nesreče, saj zna v nasprotnem primeru pridobivanje teh podatkov trajati.
V primeru težav se lahko obrnete na zavarovalnico, pri kateri imate sklenjeno zavarovanje.

Če izberete paket PROMET, boste:

zaščitili sebe in svojo družino,
uveljavljali svojo pravico glede svojega vozila (pri zavarovalnici, na servisu, v avtohiši …) in to bo plačala Zavarovalnica ARAG,
uveljavljali odškodnino za svojo poškodbo v prometni nesreči,
pridobili zastopanje v postopkih odvzema vozniškega dovoljenja, če boste povzročili nesrečo ali naredili prometni prekršek.
 

Preberite si še več nasvetov

Turistični aranžmaji – kaj morate vedeti

Če se na dopust ne boste odpravili v lastni režiji, ampak ste se odločili za kak turistični aranžma, naslednje informacije vam bodo prišle prav.

Kadar se počutite oškodovani s strani zavarovalnice

Je kar dosti primerov kjer zavarovalnica ne želi povrniti škode zavarovanca. Zato smo za vas pripravili par nasvetov kaj lahko storite v podobnih slučajih.

Nezadovoljstvo z opravljeno storitvijo

Skoraj vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da s kupljeno storitvijo nismo bili zadovoljni. V tem primeru morate poznat vaše pravice.